Μαρία Συρεγγέλα

Μαρία Συρεγγέλα

Βουλευτης, Γραμματεας Νεας Δημοκρατιας

Η Μαρία Συρεγγέλα γεννήθηκε το 1975 στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Διοίκηση Υπηρεσιών για Στελέχη από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Έχει υπηρετήσει σε νευραλγικές θέσεις του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, με εξειδίκευση σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού. Μέσα από τη δουλειά της έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τους τομείς της ισότητας των φύλων, της κοινωνικής και εργασιακής ενδυνάμωσης των γυναικών, της πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών και της ενίσχυσης της οικογένειας.
Διετέλεσε μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της ΟΝΝΕΔ, ως υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων (2001-2004) αντιπρόεδρος της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος – YEPP (2001-2005) και εκπρόσωπος του YEPP στο Western Balkan Democracy Initiative και στο Southeastern European Forum. Το 2007 εκλέχθηκε 1η στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ και την περίοδο 2013-2015 διετέλεσε αντιπρόεδρος του Κέντρου Ερευνών Θεμάτων Ισότητας (ΚΕΘΙ).
Επιπλέον, κατείχε τη θέση της επικεφαλής της Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων της ΝΔ από το 2015 έως το 2019 και από τον Ιούλιο του 2019 έως τον Ιανουάριο του 2021 υπηρέτησε ως Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων στο Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων. Από το 2019 έως και το 2021 διετέλεσε αντιπρόεδρος των Γυναικών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος -EPP Women συμβάλλοντας στη διαμόρφωση ενιαίας πολιτικής ατζέντας των γυναικών της Ευρώπης, σε ζητήματα ισότητας και γυναικείας εργασίας και επιχειρηματικότητας.
Τον Ιανουάριο του 2021 της ανατέθηκε από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, η θέση της Υφυπουργού Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Ισότητας, Δημογραφικής Πολιτικής & Οικογένειας, χαρτοφυλάκιο που δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας.
Στις Εθνικές Εκλογές του 2023 εξελέγη Βουλευτής του Δυτικού Τομέα Αθηνών και στις 20 Νοεμβρίου 2023, έπειτα από την ιδιαίτερα τιμητική πρόταση του Πρωθυπουργού και Προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, εξελέγη Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής.
Είναι έγγαμη και μητέρα δύο παιδιών.